Megemlékezés Csíksomlyón

Elültették a remény fáját

A reménység fája a jövőbe vetett hitet szimbolizálja —   Fotó: László F. Csaba

Tizedik alkalommal emlékeztek meg tegnap Csíksomlyón az 1661. október 21-i tatárbetörés áldozataira. A Szent István Gyermekotthon udvarán megrendezett eseményen felidézték a 359 évvel ezelőtti napok történéseit, majd elültették a reményt, az újrakezdést, a székely újjászületést jelképező fenyőfát. A megemlékezést a Role együttes alkalomhoz illő zenei összeállítása zárta.

Csíksomlyón 2011 októberében tartottak először megemlékezést a tatár-török betörés 350. évfordulóján. Azóta minden évben összegyűlnek a kezdeményezők a Szent István Gyermekotthon udvarán, hogy felidézzék azokat a vészterhes időket, amikor Csíkszék csaknem teljes lakossága elpusztult, vagy rabszolgasorba került. Ebben az évben is a csobotfalvi Szent Péter és Pál-plébániatemplomban kezdődött az ünnepi program, ahol a résztvevők megemlékező szentmisén vettek részt. Ezt követően a gyermekotthon udvarán található Mária-kertben Balázs Zsóka házvezető idézte fel tanítványaival az egykori szomorú eseményeket.
A hajdan a vidéken portyázó török-tatár seregeket a székelyek a Tolvajos-tetőn összevont csapatai próbálták megállítani, ám az ellenség feltartóztatása nem sikerült. A vélhetően árulás következtében bekerített székely csapatok ellenállása csupán órákig tartott, ezt követően mintegy tízezer tatár lovas özönlötte el a Csíki-medencét és 3 napon át pusztította a vidéket – emlékezett Balázs Zsóka. 
– Véres kimenetele volt ennek a támadásnak, sokan meghaltak, nagyon sok embert elhurcoltak rabszolgának, de most nem azért jöttünk, hogy jajongjunk, hiszen itt vagyunk, és ez ékes bizonyítéka, hogy őseink talpra álltak – fogalmazott.
Hozzátette, hogy a mostani „vészterhes időkben is vészharangok zúgnak”, ám mindenképpen ragaszkodtak a megemlékezés megtartásához a kezdeményező Role zenekarral, hogy megmutassák, lehet létezni fiatalként is a mai világban.
– Minden rajtatok múlik – szólt a gyerekotthon lakóihoz az otthonvezető.
A megemlékezést az otthon lakóinak szavalatai színesítették, majd elültették a tizedik reménység fáját, ezúttal egy fenyőfa került a Mária-kertbe. Az ünnepség a Role együttes koncertjével ért véget. Műsorukban magyar költők megzenésített verseit, Kájoni János dalait és népdalfeldolgozásokat játszottak a hideg októberi szélben is kitartó maroknyi megemlékezőnek.

A pusztítás során Csíksomlyón kívül Fitód, Csomortán és Szépvíz irány kapta a főrohamot és pusztult el legjobban. A legsúlyosabb vesztségeket Delne, Csomortán, Csobotfalva, Mindszent és Szentlélek szenvedték. A török-tatár tábor mindössze három napig időzött Csíkban, de ezalatt 26 templomot gyújtottak fel, s ennél jóval több falut, hiszen ekkor még nem volt mindegyik falunak temploma. Elpusztították a lakosság közel egyharmadát, másik harmadát pedig rabszolgaként hurcolták magukkal. A pusztításból a törökök is kivették a részüket, ők ostromolták meg a Mikó-várat, melyet Lázár István kapitányhelyettes próbált védeni, de a felgyújtott városról a tűz a várra is átterjedt, ezért a bent lévők kénytelenek voltak kegyelmet kérni és magukat feladni. A várba szorult 4000 ember fogságba esett – írja Sepsiszéki Nagy Balázs.

Kapcsolódó cikkek