A játéktesztelők imádják, hamarosan elkezdődhet a gyártás

Gyergyói társasjáték a világpiac kapujában

Tak és Tiki harca 25 mezőn. Gyergyói fejlesztésű társasjáték —   Fotó: Szász Adorján

Amikor társasjátékot vásárolunk, nem gondolkodunk azon, mekkora utat jár be egy játékötlet a megvalósulásig, milyen szempontoknak kell megfelelnie, hogy elnyerje a játékelemzők tetszését, és mennyi támogató vásárlóra van szükség ahhoz, hogy az elképzelés valósággá váljon. A gyergyószentmiklósi Incze Gábor nemcsak játékot fejlesztett, hanem azokat a lehetőségeket is megkereste, amelyek révén közösségi finanszírozással a játék eljuthat a világpiac kínálatába. 

A Tactiki legelső, 2014-es változatának elkészítése egy ifjúsági rendezvény versenyszámához kötődött: készítője akkor még nem gondolta, hogy egyszer majd megismerteti a világgal, de az álmot magában hordozta, látva ötletének sikerét.
Kezdetben a hazai piacon szeretett volna megmérettetni a találmányával, ám többszöri próbálkozásra sem sikerült olyan gyártót, kivitelezőt találnia, amelyik visszaadta volna az általa elképzelt játék formavilágát. Ezért döntött úgy, hogy az országhatáron kívülre kell lépnie, ehhez azonban anyagi fedezetre volt szükség: így talált rá a nemzetközi viszonylatban a legjelentősebb Kickstarter nevű oldalra, amely közösségi finanszírozási lehetőséget biztosít egy-egy új ötletnek.

Hogyan lehet pénzt szerezni egy jó ötlethez?
– Tavaly februárban indult az első Kickstarter-kampányunk, Imre Botonddal közösen dolgoztunk a megvalósításon. Sajnos, az a próbálkozás nem sikerült, elsősorban a tapasztalat hiánya miatt, így nem gyűlt össze a szükséges pénzösszeg, amelyből elkezdődhetett volna a társasjáték gyártása. Annak ellenére, hogy úgy döntöttünk, szétválunk, nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy a Tactikit megismertessem a játékkedvelőkkel, láttam benne a fantáziát és adtam neki még egy esélyt – eleveníti fel Incze Gábor a Tactiki történetét.
A gyergyói játékfejlesztő magabiztosan indult tovább az úton: számtalan kiadócéghez küldött bemutatót a játékról, majd októberben, egy székelyudvarhelyi csapathoz csatlakozva részt vett a legnagyobb európai játékkiállításon és -vásáron, a németországi Essenben. 
– Annak reményében, hogy bemutatkozhatok és esetleg további kapcsolatokat építhetek, részt vettem a kiállításon, találkoztam azokkal a játéktesztelőkkel, akik már támogattak és bátorítottak korábban. Két prototípust vittem, letettem a négyzetméternyi asztalra és vártam szívdobogva… négy napon át tartott a kiállítás, ez idő alatt szinte folyamatosan játszottak a Tactikivel, voltak, akik többször is visszajöttek. Tervezőként ezt megélni hatalmas élmény volt, habár a fő cél – kiadócéget találni – nem sikerült, mégis tovább erősödött az elhatározásom, hogy folytatni szeretném – osztotta meg a sikerhez vezető út állomásait Incze Gábor.
Nemsokára a kínálat találkozott a kereslettel: Gábor egy görögországi céggel kötött szerződést, akik éppen ilyen, absztrakt kategóriájú játékot szerettek volna kiadni. A szerződést három évre kötötték, a játék sikerének függvényében ez meghosszabbítható.

Incze Gábor

Kampány a Kickstarteren
A játékot első körben az innovatív termékek lelőhelyén, a Kickstarteren lehet megrendelni: az előrendelések összegéből fedezi a cég a kiadás költségeit. Akinek tetszik a Tactiki, a világ bármely pontjáról támogathatja úgy, hogy megveszi annak bizonyos csomagját, így összegyűl a pénz a kiadás költségeihez, a megrendelő pedig megkapja a terméket. 
A kampány november ötödikéig tart majd, de már most biztos, hogy az alapmegrendelés már megvan, így piaca lesz a játéknak még akkor is, ha többen visszalépnek a kampány végéig. Jelenleg 1080 megrendelésnek örvend a gyergyói játékfejlesztő.

Tac és Tiki harca
Tac, a napisten és Tiki, az esőisten szobraként törzseik háborúját látva felélednek és megvívják a harcot: a győztes uralma alá vonja mindkét polinéz törzset. A játék figurái a két istenséget ábrázolják, a történet pedig egy promóciós videó alapját képezte, amely a játék elemzőkkel és vásárlókkal való megismertetéséhez készült. A játék stratégiai, de jó memóriát is igényel, ugyanakkor megvan az a nagyon fontos sajátossága is, hogy bármennyire biztosnak tűnik a kitervelt stratégia, bármikor változhat az ellenfél javára az állás.
A 25 mezőből álló táblán a két játékos 10-10 figurát helyez el, amelyek szemből nézve egyformák ugyan, de a hátsó részükön lévő szám jelzi a rangjukat 1 és 5 között. A cél az, hogy egy stratégiát felépítve minél hamarabb átjussunk az ellenfél oldalára, elfoglaljunk egy startmezőt és felépítsük a dicsőített tiki-szobrot, saját elemeinkből. Az erőviszonyok azonban a figurák találkozásánál derülnek ki, s ha kiváló a memóriánk, és meg tudjuk jegyezni az ellenfél bábuin lévő számot, tisztábban láthatjuk, milyen stratégia szerint játszik.

A lényeg, hogy a játék lelket kapjon
Ahhoz, hogy a Kickstarteren bemutatható, a trendeknek megfelelő legyen a játék, sok-sok munkára, tesztelésre, a tematika kitalálására, a figurák és a játékkomponensek részletekbe menő megtervezésére, videóanimációk elkészíttetésére volt szükség. Gábor számára fontos volt, hogy a játék lelket kapjon, saját útját járja és a társasjáték-kedvelők polcaira jusson.
Az elképzelést már nagyon kevés választja el a megvalósulástól: a megrendelők első körben márciusban kapják majd kézbe a Tactikit, de a tervező már a folytatáson gondolkodik. Készülni fog egy gyermekeknek kifejlesztett változat, valamint egy bővített, kártyalapokkal ellátott kiegészítő játék is. 
– Mivel ez a hobbim, biztosan újabb játékötlettel is jelentkezem majd, most már a tapasztalataim birtokában – összegzi mondanivalóját a gyergyószentmiklósi játéktervező.