13. Szépvízi káposztavágás és -vásár

Hulltak a fejek a Nád-dűlőben

Szombaton tartották a 13. szépvízi káposztavágást és -vásárt. A járvány miatt a rendezvény a korábbi évekhez képest visszafogottabb volt, ám a Nád-dűlőben sem káposztából, sem vásárlóból nem volt hiány.


Kora délelőtt elkezdődött a szépvízi Nád-dűlőben a káposztavágás. A helyi gazdák és a szomszéd településekről érkezett termelők igencsak szorgoskodtak, hogy mihamarabb vásárlóhoz juttassák a termést. A 13. káposztavágásra és -vásárra összegyűlteket Ferencz Tibor, Szépvíz község polgármestere köszöntötte. Azt mondta, annak ellenére, hogy a járvány miatt elmaradt a szokásos gasztronómiai és kulturális műsor, mégis örül, hiszen sikerült levágni a káposztát.
– Mint gazda elmondhatom, hogy többé-kevésbé jó mezőgazdasági évünk volt, az árakra ez nem mondható el, de ahogy szokták mondani: egyik év nem a másik. Jó vásárt és jó egészséget kívánok, hogy tovább dolgozhassunk földjeinken, tovább vihessük a hagyományainkat, örökségünket gyerekeinknek is átadhassuk – mondta a község elöljárója.
A rendezvényre látogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki a kaláka fontosságáról beszélt a jelenlévőknek. A megyeelnök arra kérte a helyi lakosokat, hogy ne adják fel a káposztatermesztést, hanem annál is inkább erősítsék a szépvízi káposzta brandjét, hiszen hosszú távon elérhető, hogy többet érjen, mint a pityóka, ugyanakkor létrejöhet egy káposztafeldolgozó egység is a településen.
– Én hiszem azt, hogy a szépvízi káposzta közösségformáló erővel is bír, hisz itt mindenkinek van egy kicsi földje, és a közösségben való gondolkozást, az egymásra való figyelést és a közös jónak az ügyét nem tévesztették szem elől – mondta a megyeelnök.
A 13. szépvízi káposztavágás és -vásár Csíkszeredából és a környéktelepülésekről sok vásárlót vonzott. 

Kapcsolódó cikkek