Újabb szigorító intézkedések Csíkszeredában

Kötelező lesz a maszkviselés a köztereken

A csíkszeredai Katasztrófavédelmi Bizottság újabb szigorító intézkedésekről döntött a járvány gyors terjedése miatt. Többek között betiltják a köztéri gyülekezéseket, a kulturális rendezvényeket, kötelező lesz a maszk viselése köztereken, valamint az üzletek, boltok ismét korlátozott számban fogadhatnak ügyfeleket.

A bizottsági ülést követően Ráduly Róbert Kálmán polgármester számolt be a tudnivalókról. Mint mondta a vírus robbanásszerű terjedése miatt megduplázódott az esetszám a régióban, a megyei bizottságtól szerzett adatok szerint pedig ezer lakosra számolva már 3,5 ezreléknél tart Csíkszereda, ami a pozitív teszteket illeti.

– Nem meglepőek ezek a számok, hiszen kisvárosról van szó. Lassan mindenkinek van már ismerőse, közeli hozzátartozója, aki fertőzött vagy beteg. A vírus gyorsan terjed, az egészségügyi rendszer pedig telített, a megyei kórház sürgősségi osztálya leterhelt. Egyébként Darva-Kozma József pápai káplánt átszállították az udvarhelyi kórházba – tette hozzá a városvezető. Hozzáfűzte: az enyhe tüneteket produkálók esetében előjegyzik a beteget, majd a csíksomlyói fertőző osztályon kell jelentkeznie, ahol vizsgálatok alapján eldöntik, hogy beutalják a kórházba vagy otthoni kezelésben részesül.

Mivel a három ezreléket meghaladóan már kötelező intézkedéseket hozni, a helyi katasztrófavédelmi bizottság újabb döntéseket hozott.

– Csíkszeredai közterein kötelezővé válik a maszk viselése, kivételt képeznek ez alól Csiba, Hargitafürdő és Zsögödfürdő. Emellett a kulturális rendezvényeket sem szervezhetnek a város területén, ebbe nem tartozik bele a szentmise elvégzése – hangsúlyozta Ráduly Róbert Kálmán. Egyebek mellett gyülekezési tilalmat is bevezetnek, amely a tüntetésekre, ünnepségekre, felvonulásokra vonatkozik, a boltok esetében pedig újra érvénybe lép a létszámkorlátozás. Az üzletek vezetői a törvénynek megfelelően kell döntsenek ebben a kérdésben, valamint az ő feladatuk lesz kifüggeszteni ezt a bejáratokhoz és ellenőrizni a szabályok betartását, számolt be a polgármester.

– A gyülekezési tilalom, a kötelező maszk viselés és a kulturális rendezvényekre vonatkozó szigorítások kedd reggeltől lépnek hatályba és akkor tudjuk feloldani őket, ha a város fertőzöttségének szintje három ezrelék alá kerül – mondta a városvezető. A boltok forgalmát korlátozó intézkedés szerdától érvényes, ez esetben pedig másfél ezrelék alatt lazíthatnak a szabályokon.

– Hangsúlyos kéréssel fordulunk az egyházi-és egyéb elöljárókhoz: éljenek a lehetőséggel és hívják fel a figyelmet a lakosok körében a távolságtartás fontosságára valamint a helyes maszk viselésre. A helyzet még nem olyan rossz, felelős magatartással mérsékelhetjük a járvány terjedését. Adjunk esélyt azoknak, akik már betegek és komoly tünetekkel küzdenek – zárta sajtótájékoztatóját a városvezető.

Kapcsolódó cikkek