Részletek derültek ki az állattartóknak kidolgozott válságenyhítési intézkedésről

Szarvasmarhánként 100 eurós átlagtámogatás

Hazafelé tartó tehéncsorda. 1000 euróval támogatják az 5–10 jószágot tartó gazdákat —   Fotó: Domján Levente

Lépcsőzetesen emelkedve – számosállat függ­vé­ny­ében – 1000 és 7000 euró közötti támogatásban részesítené a mezőgazdasági minisztérium a járvány válsághatásait nyögő szarvasmarhatartókat, jelen állás szerint a jogi és magánszemélyeket egyaránt – derül ki abból a lapunk birtokába került dokumentumból, amit a szaktárca az új, rendkívüli támogatási program jóváhagyására az Európai Bizottságnak elküldött. Az uniós pénzek kifizetésével viszont nem sietnek: az egyszeri válságtámogatást a tejtermelők és a húsmarhatartók csak a jövő év első felében kaphatnák meg.

Szarvasmarha-állomány függvényében lépcsőzetesen emelkedő támogatás formájában képzeli el a mezőgazdasági minisztérium a koronavírus-járvány miatt bajba kerül tejtermelők és húsmarhatartók megsegítését – tájékoztatta lapunkat Tánczos Barna szenátor. Az RMDSZ Hargita megyei agrárszakpolitikusa megosztotta lapunkkal azt a dokumentumot is, amelyben a mezőgazdasági minisztérium a készülő új, 21-es számot viselő rendkívüli intézkedés brüsszeli jóváhagyatása érdekében a napokban az Európai Bizottságnak elküldött. 

Hat csoportba soroljáka gazdákat
A dokumentumban részletezett intézkedés révén a szaktárca a hazai szarvasmarhatartókat – tejtermelőket és húsmarhatartókat egyaránt – a COVID-19-járvány miatt olyan egyszeri és soron kívüli válságenyhítési támogatásban részesítené, aminek finanszírozását az ország rendelkezésére álló, de eddig fel nem használt uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési pénzalapok összesepréséből oldanák meg. A hazai gazdák rendkívüli támogatására szánt finanszírozási keret 80 millió euró, de kedvezőbb esetben akár 160 millió euró is lehet, annak függvényében, hogy az Európai Bizottság az adott célra a Románia rendelkezésére álló vidékfejlesztési keretösszeg 1 vagy 2 százalékának felhasználását engedélyezi.
A brüsszeli engedélyeztetésre elküldött dokumentumból az is kitűnik, hogy a mezőgazdasági minisztérium azokat a szarvasmarhatartókat részesítené a támogatásban, akik legalább öt számosállatnak megfelelő állománnyal, azaz minimum öt jószággal rendelkeznek. Az elérhető támogatások az állományszám függvényében lépcsőzetesen emelkednek. Eszerint az 5–10 számosállattal rendelkező gazdálkodók farmonként egységesen 1000 eurós, a 11–20 számosállattal rendelkezők egységesen 2000 eurós, a 21 és 30 közötti számosállattal bírók 3000 eurós, a 31 és 50 közöttiek 4000 eurós, az 51 és 100 közöttiek egységesen 6000 eurós, a 100-nál nagyobb számosállattal rendelkező szarvasmarhatartók pedig a farmonként megszabott maximális, 7000 eurós egyszeri támogatást igényelhetik. Ebből az is kitűnik, hogy a kisebb állománnyal rendelkezők jószágonként átlagosan 100 eurónál nagyobb, a 60-70 főnél népesebb szarvasmarha-állományt nevelő gazdák viszont 100 euró alatti átlagtámogatásra számíthatnak.

Öt jószág felett mindenkinek járna
– A Brüsszel felé elküldött kritériumok elég lazák ahhoz, hogy utána Románia tagállamként úgy alakítsa ezt a támogatási programot, hogy mindenki részesülhessen belőle. Bízok abban, hogy nemcsak a vállalkozók, hanem a magánszemélyként mezőgazdasági tevékenységet végző állattartók is megkapják ezeket a támogatásokat, hiszen az állatállomány nagy része továbbra is magánszemélyek tulajdonában van. Ugyanúgy, ahogy az APIA-s területalapú támogatást bárki igényelheti, ez esetben is az lenne tisztességes, hogy a rendkívüli támogatásban is valamennyi szarvasmarhatartó részesülhessen, amennyiben legalább öt állattal rendelkezik – hangsúlyozta lapunknak Tánczos Barna.
Az agrárszakpolitikus azonban meglepődve mutat rá, hogy a támogatás kifizetésére meglehetősen tág határidőket javasol magának a minisztérium: a támogatási igényléseket 2020 decemberének végéig, a támogatások kifizetését pedig 2021. június 30-ig ütemezi a szaktárca. Tánczos szerint ez a ráérős hozzáállás sem a bajban levő gazdák gyors támogatási szándékáról tanúskodik.
– Ennek a támogatásnak még idén kifizetésre kellene kerülnie, hiszen ebben az évben érte el a koronavírus-járvány miatti krízishelyzet az állattartókat. Az erre nyújtott segítség most lenne igazán hasznos, nem kellene a kifizetésnek a jövő évre átnyúlnia – véli a szenátor.

Kapcsolódó cikkek