Legjobb tudásuk szerint kezelik a helyzetet

Székelyvarságon is megjelent a koronavírus

A hivatal munkatársai urai a helyzetnek —   Fotó: Pál Lajos

Két varsági személynek lett pozitív a koronavírus-tesztje, az illetőkkel érintkező személyek tesztje tegnap késő délután érkezett meg, mindenkié negatív. A faluban nincs pánikhangulat, de nyugalom sincs – fogalmazott az alpolgármester.

Egy 63 éves varsági nőt tüdőgyulladás gyanújával utaltak be a székelyudvarhelyi kórházba, ahol a koronavírusteszt elvégzése után kiderült, hogy fertőzött. A nő fia a székelyudvarhelyi kórháznál mentős, az ő tesztje is pozitív lett. Édesapját is – aki harminc éve ágyban fekvő beteg – beszállították a kórházba, a tegnap elvégzett teszt pedig kimutatta, hogy nem kapta el a vírust. Elvégezték a tesztet az udvarhelyi mentősök körében is, ám mindegyikük tesztje negatív lett. További teszteket végeztek a rokonság körében, akik megfordultak a család házában, és szerencsére mindenki eredménye negatív – tájékoztatta lapunkat Pál Lajos, Varság alpolgármestere. Mivel Varságon a házak viszonylag távol vannak egymástól, az alpolgármester szerint egyelőre nincs pánikhangulat a településen. Ugyan még volt egy koronavírus-gyanús személy, akit vasárnap szállítottak kórházba, tesztjének negatív eredménye után őt már haza is engedték. 
– Az elején még nagyobb pánik lett volna, most már mindenki össze van zavarodva, nem tudják, hogy mit higgyenek és mit ne, mi az igazság. A székely ember egy idő után csak legyint, és megy tovább a dolgára. Sajnos az is jellemző, hogy más szemmel nézünk azokra a társainkra, akik gyanúsak, ne adj isten, tényleg elkapták a vírust. Hiányzik az emberekből a tolerancia. Megpróbáljuk kezelni a helyzetet legjobb tudásunk szerint – mondja az alpolgármester. 

Megszervezik a falu búcsúját
A koronavírus megjelenése ellenére június 29-én, hétfőn megszervezik a hagyományos Szent Péter és Pál-napi búcsút a községben, szigorúan betartva az előírásokat.
A templomozás, a kis- és nagymise 10-től 12 óráig zajlik, vendégpapok is érkeznek a településre. Előre egyeztetve az utcai árusokat is beengedik a településre, betartatva a jelenleg érvényben lévő szabályokat.
– Kicsit kizökkenve ebből a vírusos helyzetből, szeretnénk mindenkiben a régi búcsúérzést kelteni – mondta Pál Lajos.
A polgármesteri hivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy szigorúan tartsák be az előírt szabályokat, hisz senki nem szeretne kellemetlenséget és bírságot. A hagyományos búcsúbál idén elmarad, nincsenek megfelelő feltételek a szabadtéren való megszervezésre.

Nagyálmos Ildikó
 

Kapcsolódó cikkek