Székelyudvarhely, Csíkmadaras, Fenyéd – magas a fertőzésveszély

Újabb járványügyi intézkedések léptek életbe

Kiürültek az iskolák a magas fertőzöttségi arányú településeken —   Fotó: László F. Csaba / Archív

Mától a szabadban is maszkot kell viselni megyénk három településén. Székelyudvarhelyen, Fenyéden és Csíkmadarason bezárnak a vendéglátóhelyek és egyéb korlátozásokkal próbálják lassítani a koronavírus-fertőzés terjedését.

A három legfertőzöttebb településen az ezer főre eső igazolt fertőzések száma meghaladja a 3-at – a prefektusi hivatal közleménye szerint. A megyei vészhelyzeti bizottság a fertőzésszám drasztikus növekedése miatt tegnap 23 órától kezdőden egy sor korlátozást léptetett életbe. Elrendelték többek között, hogy minden nyitott közterületen – az utcán is – kötelező a maszkviselés az ötévesnél idősebb személyek számára, tiltólistára kerültek a tíz főnél nagyobb csoportnak szervezett szabadtéri szabadidős és sporttevékenységek.
Felfüggesztik a bárok, klubok, kocsmák működését, akárcsak a játszóházak, játéktermek tevékenységét, a beltéri úszómedencéket pedig csak a sportolók használhatják, megfelelő szabályok betartása mellett. Tilos minden előadás, koncert, mozivetítés és más kulturális rendezvény tartása, a következő időszakban az esküvőket, keresztelőket, évfordulókat és más ünnepségeket sem lehet megtartani.
Az érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával tovább működhetnek a fogászati rendelők és más nem-covidos egészségügyi egységek, szerencsejátékkal, személyi gondozással és szállásadással foglalkozók, a közös irodák is, továbbá nyitva tarthatnak a fitnesztermek és gyógyfürdők, a szabályok betartásával, nézők nélkül megtarthatók a sportversenyek és az edzések is.
Továbbra is engedélyezik a szentmisék, istentiszteletek megtartását bel- vagy kültéren is, de csak az érvényes egészségügyi szabályok betartásával, ugyanakkor zarándoklaton, búcsún csak helybéliek vehetnek részt.
Mint korábban már megírtuk, a felsorolt településeken az összes tanintézmény online oktatásra tért át.
Gyergyószenymiklóson a növekvő esetszám miatt járványügyi szigorítások léptek érvénybe tegnap estétől. Ennek oka: az elmúlt 14 nap adatai szerint a városban jelenleg 1,39 az ezer lakosra jutó igazolt koronavírusos esetek száma – áll az önkormányzat közösségi oldalán megjelent közleményben.
A Hargita Megyei Vészhelyzeti Bizottság döntésének értelmében tegnap este 23 órától többek között tiltottá válnak a szabadban végzett szabadidős és sportrendezvények, kivéve azokat az eseteket, ahol legtöbb tíz személy vesz részt, valamint tilos a magánrendezvények megszervezése is. A színház- és rendezvénytermek, valamint az éttermek és kávézók belső terei kapacitásuk felét használhatják, szabadtéri rendezvényeken legtöbb 300 néző vehet részt, nyilvános gyülekezésen pedig legtöbb 100 személy tartózkodhat. Bezárnak a bárok és szórakozóhelyek, azokat a bentlakásokat pedig, amelyekben egy hét alatt három esetet igazolnak, 14 napra bezárják.
A rendelkezések addig érvényesek a városban, amíg az ezer lakosra jutó igazolt fertőzések száma nem haladja meg az 1,5-öt: ezen az értéken felül más típusú szigorításokat léptetnek érvénybe – áll a közleményben.

Koronavírusos Gyergyószentmiklós választott polgármestere
Enyhe tünetekkel otthoni elkülönítésben tartózkodik Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós újonnan megválasztott polgármestere. A koronavírusteszt pozitív eredményéről pénteken reggel közösségi oldalán számolt be a jövendőbeli polgármester.
A vírusfertőzés enyhe tüneteit észlelve – az ízlelés és szaglás tompulása – jelentkezett vizsgálatra Csergő Tibor András, és a teszteredményről értesülve, valamint a kivizsgálásokat követően családjával együtt otthoni elkülönítésbe vonult. Érdeklődésünkre elmondta: a hétvégén sem változtak számottevően a meglévő tünetek, a családtagokkal házon belül is elkülönülve tartózkodnak, maszkot viselnek.